SCIC page title

QUI SOM

El SCIC està integrat per 120 corals que representen un total de 3.000 cantaires de 5 a 16 anys de corals dels Països Catalans.

LES CORALS ESTAN ORGANITZADES EN 8 DEMARCACIONS TERRITORIALS, QUE SÓN:

El SCIC és membre del Moviment Coral Català (MCC), Consell Català de la Música (CCM)Ens de Comunicació Associativa, la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i de les federacions internacionals European Choral Association – Europa Cantat (ECA-EC) i International Federation for Choral Music (IFCM).

QUÈ FEM

El SCIC, com a entitat coordinadora de les corals que en són membres, es proposa diverses tasques:

1 – La difusió del repertori tradicional català i l’adaptació de cançons d’altres països, quan es creu convenient.

2 – L’impuls de la creació de nou repertori mitjançant l’encàrrec de cantates, cançons i harmonització de cançons tradicionals catalanes.

3 – La preocupació per la millora del nivell musical de les corals federades i del nivell coral del país. Per això organitza cursos de direcció i recomana als seus directors l’assistència als organitzats per altres federacions. 5è Curs de Direcció del SCIC

4 – L’organització, dues vegades l’any, de les Jornades de Treball per als directors i responsables de les corals membres

5 – La coordinació de les trobades anuals: els Juguem Cantant per als petits de 4 a 7 anys i les trobadesque poden ser de diversos tipus: taller, intercanvis, etc. A més, cada 5 anys se celebra una Trobada General on hi prenen part totes les corals del SCIC i s’hi estrena una cantata.

HISTÒRIA

Tot i que a Catalunya hi havia experiències esporàdiques de fer cantar infants, no va ser fins l’any 1967 que es va constituir un nucli organitzat amb seu a Manresa, a redós de les Joventuts Musicals. El 16 d’abril d’aquell any es va organitzar la Primera Trobada de Corals Infantils de Catalunya a Manresa, amb un programa comú i amb assistència de 600 cantaires de les 11 corals de 8 poblacions diferents. A partir d’aquí, l’estructura interna del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, SCIC, s’ha anat adequant a les necessitats de cada moment.

Les persones que varen fundar-lo, i també les que l’integren ara, creuen que el cant coral és un mitjà que contribueix en gran manera a la formació dels infants i adolescents per les moltes possibilitats que té d’introduir-los en el gust per a la bellesa, especialment la de la música, en el goig de cultivar un mitjà d’expressió com és la veu, en l’amor a la llengua del seu país, en la joia de l’amistat i en la disciplina lliurement acceptada, en el treball en equip i de conjunt i, finalment, en el gust per col·laborar amb altres infants.

EN LA HISTÒRIA DEL SECRETARIAT DE CORALS INFANTILS DE CATALUNYA HI HA HAGUT MOLTS MOMENTS SIGNIFICATIUS. VAL LA PENA DESTACAR-NE ELS SEGÜENTS:

1967 Trobada a Manresa. Hi participen 11 corals.

1975 La Federació Europea de Joves Corals es va interessar pel SCIC i les seves corals.

1978 Primer enregistrament d’una cantata (disc de vinil), Tirant lo Blanc d’Antoni Ros Marbà.

1986 Legalització del SCIC i aprovació dels seus Estatuts per la Generalitat.

1991 Medalla de Plata al Mérito Artístico del Ministerio de Cultura.

1992 Premi Nacional de Cultura Popular de la Generalitat.

1993 Enregistrament del primer CD, amb L’ocell daurat de Frederic Mompou i El bruel de l’estany d’Enric Ribó.

1994 Participació en el I Congrés de la Música a Catalunya.

1994 Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

1995 Coedició de la primera cantata del SCIC, En Pere sense por, d’Ernest Cervera.

1995 Fundació del Moviment Coral Català, juntament amb la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), Cors Joves de Catalunya, Cors Clavé i Pueri Cantores.

1996 Ingrés a la Federació Internacional per la Música Coral (FICM)

1997 Ingrés a la federació Europa Cantat.

2001 Inici de la col·lecció Patrimoni Coral XXI amb el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat.

2001 Menció Cavall Fort al disc infantil del Premi disc català de l’any 2000 per Acuitacantar

2002 Participació del cor del SCIC a l’Europa Cantat Junior 3, a Namur (França)

2003 Inici de l’activitat Un pont de cançons; El SCIC a L’Auditori, en col·laboració amb els Serveis Pedagògics de l’Auditori de Barcelona.

2003 Participació en l’organització i els concerts al quinzè festival Europa Cantat, a Barcelona.

2004 Participació en el Fòrum de les Cultures (preinauguració i inauguració)

2005 Organització del festival Europa Cantat Junior 4, a Vic.

2007 40a Trobada al Palau Sant Jordi, estrena de l’obra Flor d’escarabat de Carles Santos, sota la seva direcció.

2011 Primer premi atorgat per l’International Music Council pel projecte Cors amb Cor (Hearts in Harmony)

2017 50a Trobada al Palau Sant Jordi i Premi Nacional de Cultura.

LES TROBADES DEL SCIC

Un cop l’any els cantaires posen en comú el treball realitzat durant el curs en trobades de diverses modalitats. Aquestes trobades són l’exponent màxim de la importància, la cohesió i la vitalitat del SCIC.

PETITS (DE 5 A 7 ANYS):

Mostren el repertori que han après durant el curs en els Juguem Cantant, trobades d’un dia en què es combinen les activitats lúdiques amb les musicals. El concert consta d’un repertori comú i, sovint, d’una cantata representada.


MITJANS I GRANS (DE 8 A 16 ANYS):

Els intercanvis i trobades es fan en diferents modalitats:

  • Intercanvis. Relació i convivència entre dues corals que es troben alternativament a les poblacions respectives per viure i cantar junts.
  • Trobades-taller. Es treballen obres del repertori comú amb un director convidat i així se’n coneixen diferents interpretacions.
  • Cap de setmana cantant. Dues o més corals es troben en una casa de colònies on es treballen obres del programa comú i altre repertori, amb concert final o sense.
  • Trobades generals. Trobades generals, per a tots els cantaires a partir de vuit anys de les corals que integren el SCIC. S’encarrega una cantata especialment per a l’ocasió, sempre amb acompanyament instrumental i s’estrena en un gran concert el diumenge a la tarda i aplega uns 3.000 cantaires.

Durant els primers anys del SCIC, les Trobades Generals es feien anualment. Però a mesura que l nombre de corals federades va anar augmentant, es van anar espaiant en el temps, passant de fer-les cada dos o tres anys, a la situació actual, cada cinc anys.

La primera trobada es va fer el 1967 a Manresa, i des d’aleshores se n’han fet el 1968 a Lleida, el 1969 a Barcelona, el 1970 a Granollers, el 1972, 1974, 1977, 1980, 1083, 1987, 1992, 1997, 2002 i 2007 a Barcelona, 2012 a Badalona i 2017 a Barcelona.